Yara izleri için lazer tedavisi, izlerin görünümünü azaltır. Lazer tedavisi sayesinde yara izi, siğil, kırışıklık, yaşlılık lekelerinin, yara izlerinin ve keloidlerin görünümünü hafifletir. Bu metinde yara izlerinin lazerle nasıl yok edildiğini, kimlere bu tedavinin uygulandığını ve tedavi öncesi ve sonrası nelere dikkat etmeniz gerektiğini açıklayacağız. Yara İzleri Lazer İle Tarih Oluyor
Yara izleri, vücudun iyileşme sürecinin doğal bir parçasıdır. Deri ve diğer dokulardaki biyolojik yara onarım sürecinden bir yara izi oluşur. Çok küçük olanlar dışındaki çoğu yara, bir dereceye kadar yara izi ile sonuçlanır. Yara izleri kazalardan, hastalıklardan, sivilce gibi cilt rahatsızlıklarından veya ameliyatlardan kaynaklanabilir. Özellikle yüz gibi görünür yerlerde olan yara izleri kişiyi rahatsız edebilir ve neyse ki yara izlerinden güvenli bir şekilde kurtulmak mümkündür.
Yara izlerinin tedavisinin topikal kremler, ameliyat, steroid enjeksiyonları, radyoterapi, dermabrazyon, mikrodermabrazyon, dolgu enjeksiyonları, mikroiğneleme, kriyocerrahi ve lazer gibi pek çok yöntemi mevcuttur. Lazer, bu tedavi yöntemleri arasında hem güvenli oluşu hem de etkili oluşuyla öne çıkar.
Lazer, cildin üst katmanlarını çıkarmadan dermisteki kolajen üzerinde çalışarak daha hassas sonuçlar elde edebilir. Bu sayede yara izleri efektif bir şekilde giderilir ve yan etki, komplikasyon ve iyileşme süresi olmaz. Yara İzlerini EstElite Nasıl Yok Ediyor?
Lazer tedavisi, vücuttaki hasarlı bölgeleri tedavi etmek için odaklanmış ışık demetleri kullanır.
Yara izleri için lazer tedavisi ayakta tedavi prosedürüdür. Doktorunuz, hasarlı cilt hücrelerini çıkarmak ve yara izlerini azaltmak için cildinizin üzerinde sürekli olarak bir lazer çubuğu hareket ettirir. Böylece şu yara izleri giderilir;
- yaralanma izleri
- yanık izleri
- sivilce izleri
- yaşlılık lekeleri ve diğer hiperpigmentasyon lekeleri
Lazer yara tedavisi, yara izini ortadan kaldırmaz. Bunun yerine, bir yara izinin daha az fark edilir görünmesini sağlayacak şekilde tasarlanmıştır. Vücut, bir cilt yaralanmasından sonra bir yarayı onarma sürecine başlar. Yaranın üzerinde onu mikroplardan korumak için bir kabuk oluşur ve sonunda düşer. Bazen bir kabuğun altındaki deri vücudun geri kalanıyla aynı renktedir. Bununla birlikte, yaralanmanın derinliğine bağlı olarak, genellikle bir kabuk düştükten sonra bir iz kalır. Bu izler zamanla solabilir veya hafifleyebilir. Bir yara izi kalıcı hale geldiğinde, hasarlı cilt yüzeyinin dış tabakasını çıkarmak için lazer tedavileri kullanılabilir. Ton ve görünümü iyileştirmek için temelde cildi pürüzsüzleştirir. Lazerler, kan damarlarını hedef alarak cildin kızarıklığını da giderir. Ayrıca yeni cilt hücrelerinin üretimini uyarmak için cilt yüzeyine nüfuz edebilirler.
Lazer tedavisi uzun süreli sonuçlar verir ancak kalıcı değildir. Gelecekte tekrarlanan tedavilere ihtiyacınız olabilir. Bazı hastalarda tek bir seans yeterli olurken yara izinin yayılımı ve şiddetine bağlı olarak birden fazla seans gerekebilir. Kimler Lazer ile yara izi tedavisi yaptıramaz?
Bu tedavi esnasında ısı ve ışık kullanıldığından cilt hassasiyeti olanlara önerilmez. Bazı ilaçlar bu tür hassasiyete neden olabilir. İyi bir aday olup olmadığınızı görmek için doktorunuzun ön muayene gerçekleştirmesi gerekir. Kanama riski nedeniyle kan inceltici ilaçlar alırsanız, doktorunuz lazer tedavisini gerçekleştirmeyebilir.
Ayrıca, aşağıdaki durumlarda lazer tedavisini engelleyebilirler:
- aktif sivilce
- açık cilt yaraları
- daha koyu ten
Lazer ile Yara İzi Tedavisi Öncesi ve Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Yara izleri için lazer tedavisi almaya karar verdiğinizde, doktorunuz prosedürünüz için hazırlık konusunda bilgi verecektir. Tedaviden önce aşağıdaki ayarlamaları yapmanız gerekebilir:
- İyileşme sürecini yavaşlatabilecek aspirin gibi ilaçlar almayın.
- Prosedürünüzden iki ila dört hafta önce retinol veya glikolik asit içeren cilt bakım ürünlerini kullanmayın.
- Prosedürünüzden önce uzun süre güneşe maruz kalmaktan kaçının ve dışarıda olduğunuz her an güneş kremi sürün.
- Yüze lazer tedavisi görüyorsanız ve dudaklarda uçuk oluşma eğilimindeyseniz tedavinizden sonra oluşabilecek uçukları önlemek için doktorunuzun size ilaç vermesi gerekecektir.
Bu prosedür hasarlı cilt hücrelerini tedavi etmek için ışık ve ısı kullandığından, aşağıdaki gibi yan etkilerle karşılaşabilirsiniz:
- yara izi
- şişme
- kaşıntı
- kırmızılık
- kanama
- ağrı
Hafif yan etkiler birkaç gün içinde düzelir. Artan kızarıklık veya şiddetli ağrı gibi enfeksiyon belirtileri geliştirirseniz doktorunuza görüşmeniz gerekir.
İyileşme süreleri değişebilir ve cildinizin iyileşmesi 3 ila 10 gün sürebilir. Doktorunuz tedavinin hemen ardından bakım sonrası talimatlar verecektir. Bunlar aşağıdakileri içerebilir:
- İşlemden sonraki 4 ila 6 hafta boyunca doğrudan güneş ışığından kaçının.
- Şişliği azaltmak için bölgeye soğuk kompres uygulanır.
- Yüz prosedürleri için birkaç gün makyaj yapmaktan kaçınmanız gerekebilir.
Lazer ile yara izi tedavisini maliyeti, yaranın boyutu, yara izi sayısı ve ihtiyacınız olan lazer tedavisi miktarına göre değişkenlik gösterir. İstediğiniz sonuçlara ulaşmak için birden fazla seans gerekebilir. EstElite, Doktor kadrosu ve modern teknolojileriyle yara izinin lazerle tedavisini gerçekleştirir. Oldukça güvenli bir yöntem olan lazer tedavisi, EstElite’nin uzman bakımıyla rahat bir prosedür haline gelir.