telephone logo

+90 549 295 55 00

Say Yes to Sun and No to Age spots

Thumbnail of Astro arcs.

Cilt Yaşlanmasının Hızını Sadece Genetik Mirasınız Belirlemez. Cildimizi yaşlandıran dış faktörlerin başında dünyamızın yaşam ve ışık kaynağı olan Güneş ve güneş ışınları içindeki Ultraviole ışınlarıdır.

Cilt yaşlanması sorunu temelde ikiye ayrılır. İntrensek yaşlanma yaşa bağlı olan iken ekstrensek yaşlanma ise çevresel faktörlere bağlıdır. Kronolojik yaşlanma kaçınılmaz bir durum iken ekstrensek yaşlanmaya sebep olan etkenlerin büyük bir kısmı güneş ışınlarına bağlı olduğu için kimi zaman foto yaşlanma olarak da tanımlanabilmektedir. İnsanlar ciltlerine ne kadar işlem yaptırıyor olurlarsa olsunlar, yaz mevsimi başladığı zaman cildin korunmasının önemi çok daha fazla artış göstermektedir. Güneşe Bağlı Yaşlanma Belirtileri

Kuru ve mat bir cilt Derin Kırışıklıklar Elastikiyet kaybı Gözeneklerde Açıklık Düzensiz Kahverengi Lekeler Kılcal Damarlarda Artış Ciltte İncelme Morarmalar Üzerinde pütürler olan kabarcıklar

Güneşten dolayı oluşan ultraviyole radyasyon hiperpigmente, leke ve kırışıklıklara sebep olan en önemli ekstrensek faktör olarak bilinmektedir. Bundan dolayı kesinlikle cilde uygun olacak bir güneş koruma ürünü her mevsim düzenli olarak kullanılmaktadır.mat

İdeal bir güneş koruyucu;

• Hem UVA hem UVB ışınlarının stratum corneum yüzeyi üzerinden filtre edilerek epidermis ya da dermise penetrasyonu engellemelidir. • UV ışınlarını deri yüzeyinde dağıtmalıdır. • Derinin yüzeyinde çinko oksit ya da titanyum dioksit tarzı moleküllerin bariyer oluşturarak radyasyonu yansıtması gerekmektedir. • Solar radyasyona maruz kalacak olan deride oluşacak reaktif oksijen türlerinin C vitamini, E vitamini ve diğer oksidanlar ile sağlanarak zararlı etkilerin en aza indirilmesi gerekmektedir. • Güneş koruyucu üründen istenilenlerin alınabilmesi adına ideal fiziksel ve kimyasal ajansların kombinasyonuna sahip olmalı, geniş spektrumlu ve kozmetik açıdan da kabul edilebilir olmalıdır. Aynı zamanda hipoallerjenik, dayanıklı ve ekonomik olmalıdır.

Güneş Koruyucular Nasıl Kullanılır?

İnsanların güneş koruyucuları konusunda yapmakta oldukları en büyük hataların başında, bunları sadece yaz aylarında ve tatilde kullanmalarıdır. Bunun yanı sıra birçok kişi güneş koruyucu ürünleri az miktarda ve yalnızca sabahları kullanmakta, bunun tüm gün onlara yeteceğini düşünmektedir. Yapılmakta olan incelemeler esnasında da görülebileceği üzere koruma faktörünün başarılı şekilde etki edebilmesi adına 1 çay kaşığı kullanılması yeterlidir. Fakat insanlar genel olarak yetersiz kalınlıkta olacak şekilde ürünleri kullanmakta, böyle olunca da arzu edilen korumanın yalnızca %20 ila %50’si elde edilebilmektedir.

Güneş koruyucu üründen maksimum oranda etki elde edebilmek adına krem tüm yüze eşit olarak dağıtılmalı, güneşe çıkılmadan önce iyice kuruması beklenmelidir. Aynı zamanda her 2 saatte bir ya da yüzme, terleme ve her silinmeden sonra tekrardan sürülmelidir.

Bununla beraber;  Saat 10.00 ila 15.00 arasında yoğun güneş altında bulunulmamalı, Güneşten koruması adına şemsiye, şapka, güneş gözlüğü gibi koruma oranı yüksek ürünler kullanılmalıdır. Geniş korumalı gözlükler ise asla ihmal edilmemelidir.

Güneş Kremleri ile ilgili En Sık Sorulan Sorular

Güneş kremi vücudun D vitamini almasını engeller mi? D vitamini sağlık açısından önemlidir ve güneş ile doğrudan bu ihtiyaç karşılanabilir. Evet, güneş koruyucu krem D vitamininin ciltten üretilmesini engelleyebilir. Bununla birlikte vücudumuz yeterli miktara D vitaminini kremin etkisi geçtiğinde veya giysilerin gözeneklerinden gelen güneş ışığıyla almaktadır. Yaz mevsiminde tamamen kapalı giyinmek genelde tercih edilmediği ve güneş kremi ilk 5 ile 30 dakika arasında etkisini göstermediği için D vitamini emilimi yeterli olmaktadır. Göz Çevresi için farklı bir güneş kremi kullanılmalı mıdır? Genellikle yüz bölgesi için kullanılan güneş koruyucular ,göz çevresi için de test edilmiştir.Ancak kullanımdan sonra gözlerde sulanma oluyorsa ,içeriğinde titanyum oksit veya çinko oksit olanlar tercih edilmelidir.Bir de stick formunda olan güneş kremlerinde sulanma ihtimali çok düşüktür,göz çevresine bu tip ürünler tercih edilebilir. SPF içeren Fondöten kulanılması,güneşten korunma için yeterli midir? Bu tip ürünlerin koruyuculuğu yüksel olmdığı için,dışarıda dakikadan fazla zaman geçirilecekse makyaj altına bir kat güneş koruyucu sürülmesi gerekir.

Esmer tenli kişilerin güneş kremi kullanmalı mı? Koyu ten cilt rengi olanların da güneş kremi kullanmaları gerekmektedir. Esmer kişiler de hem UVB ışınlarından hem de güneş yanıklarından olumsuz etkilenir. UVA ışınları koyu ciltleri de yaşlandırır ve çizgiler oluşturur. Bronzlaştırıcı güneş ürünlerinin zararı var mıdır? Bu tür ürünler bronzlaştırmayı hızlıca UVA ışınlarından etkilenerek sağlarken, UVB ışınları ise cilt yanıklarına yol açar. Bronzlaştırıcılar güneşin zararlı ışınlarından korumazlar. Makyaj yüzü korumak için yeterli midir? Makyaj güneş koruyucu kremin üzerine uygulanmalıdır. Güneş kreminin yerini tutmaz. Güneş kremi giysilerden daha iyi koruma sağlar mı? Giysiler ve şapkalar bütün güneş koruyucu kremlerden çok daha iyi korurlar. Direk güneşin zararlı ışınlarından korunmak için mümkün olduğunca ince, pamuklu ve kapalı giysiler, şapka ve güneş kremi beraber kullanılmalıdır. Bütün güneş kremleri aynı mıdır? Güneş kremlerinin hepsinin amacı aynıdır, güneşten korumak. Fakat; farklı seviyelerdeki güneş ışınlarına karşı farklı içerikte kremler vardır ve doğru olanı tercih edilmelidir. Örneğin titanium dioxide, zinc oxide ve ecamsule gibi aktif maddeler UVA ve UVB ışınlarına karşı ekstra koruma sağlarlar. Bunların dışında avobenzone gibi bazı kimyasal koruyucular da vardır. Bu maddelerin her biri farklı şekilde korurlar. Güneş koruma faktörü (Sun Protection Factor – SPF) de önemlidir. SPF 15-30 arası idealdir. 30 faktörün üzerinde kullanılan kimyasal koruyucu miktarları arttığı için 30 faktörün üzerinde güneş kremi önermemekteyiz. Güneş kremini bir kere uygulamak tüm gün için yeterli midir? Sabah uygulanan güneş kreminin tüm gün koruyacağını düşünenler yanılıyorlar. 2-4 saatte bir tekrarlanması gerekmektedir.